Pešpoti

Med oljkami: 2-3h

Krajša pot, ki je prava paša za oči in dušo, vodi po hribih Vijaro in Marzane. Na poti si bomo ogledali čudovite strunjanske oljčnike ter spoznali tradicionalne načine obdelave in pridelave strunjanskih dobrot. Ob poti bomo uživali ob pogledu na strunjanske naravne lepote. Obiskali bomo tipično istrsko kmetijo ter spoznali utrip življenja domačinov, pomagali pri domačih opravilih ter se okrepčali v gospodarjevi kantini.

Krajinski park Strunjan: 2-3h

Spoznali bomo zgodbo o nastanku Parka. Sprehodili se bomo ob edini morski laguni v Sloveniji – laguni Stjuža, se poučili o njeni nekdanji namembnosti, izvedeli od kod izhaja ime stjuža ter zakaj je laguna danes še vedno pomembna. Pot bomo nadaljevali proti solinam, kjer bomo spoznali to edinstveno območje in njeno zgodovino, prisluhnili bomo zgodbi o treh cerkvicah, v katerih so nekoč molili za dobre letine soli in jih danes žal ni več. Izvedeli bomo od kod izvira rek, da je Piran zrasel na soli, kako se vzdržujejo solinski bazeni v vseh letnih časih ter se poučili o razliki med izparilnimi in kristalizacijskimi bazeni. Posebno poglavje bo namenjeno flori in favni v solinah, saj so ravno zaradi prilagajanja ekstremnim življenjskim razmeram živali in rastline tod bistveno drugačne.

Pot bomo nadaljevali do roba strunjanskega klifa, ki že sega v območje Naravnega rezervata Strunjan. Po zahtevnejšem vzponu do svetega Križa si bomo privoščili nekaj minutni oddih in občudovali najdaljši odsek naravne obale v Tržaškem zalivu in najvišje klife iz sedimentne kamnine fliš. Izvedeli bomo veliko o naravnih procesih, ki se odvijajo na klifu in pod njim in so pomembni tako za rastline kot za živali.

Pot Po oslovskih poteh:3h

Iz centra Strunjana se bomo na pot podali po nekdanjih oslovskih poteh, ki so jih uporabljali kmetje. Sprehodili se bomo mimo vile Vale in se povzpeli na hrib Ronek, bogatega z vinogradi in obdelanimi polji, od koder se nam bo razprostrl čudovit razgled na strunjanske soline s stjužo, školjčišča in bo segal vse do zelene Fiese in srednjeveškega Pirana. Nato se bomo spustili v predel Borgola, kjer bomo obiskali tipično strunjansko kmetijo, spoznali utrip življenja domačinov, se udeležili domačih opravil ter se okrepčali v kantini polni dobrot. Pot bomo nadaljevali do romarske cerkve Marijinega prikazanja, pot pa zaključili v centru Strunjana.

Veduta : 4h

Iz centra Strunjana bom o skozi predor prispeli nad Portorož in zavili proti Luciji. Ogledali si bomo floro in favno, ki je v vsakem letnem času nekaj posebnega. Pot v Luciji nas bo vodila mimo prestižnih vil, nato se bomo pri tamkajšnji osnovni šoli levo povzpeli na Kampolin, od koder se nam bo odprl čudovit pogled na slovensko, hrvaško in italijansko obalo. Vse tri države bomo lahko zaobjeli že z enim samim pogledom. Tako bomo na južni strani občudovali Piranski zaliv, rt Sečo z znamenitim simpozijem kamnitih del na prostem - Forma viva, Krajinski park Sečoveljske soline in Savudrijski polotok. Na SZ se nam bo razkril Krajinski park Strunjan s svojimi naravnimi danostmi, na SV pa Tržaški zaliv. Ob jasnem vremenu pa bo naš pogled lahko dosegel Alpe in Triglav.

Povpraševanje
dimedia

© 2016 Sva prava pridržana. KNEZ