O ozkotirni železnici Trst - Poreč

Večina poti je speljana po trasi nekdanje ozkotirne železniške proge, ki je med leti 1902 in 1935 povezovala Trst in Poreč. Vlak, ki je 123 km dolgo pot prevozil s povprečno hitrostjo 25 km/h in se ustavljal na 35 postajah, je imel postajališče tudi v Strunjanu pred današnjo gostilno Sosič. Na pobudo treh domačinov (Knez Klemente, Butul Mitja in Knez Mladena) je pot, ki je bila 33 let osrednja kopenska komunikacijska vez med Istro in Srednjo Evropo, sedaj poimenovana Pot zdravja in prijateljstva. Pot prijateljstva jo imenujemo zato, ker povezuje slovenske, italijanske in hrvaške občine, skozi katere je nekoč vozila priljubljena ozkotirna železnica.

Pot ima danes novo, drugačno vsebino. Namenjena je rekreativcem, pohodnikom, kolesarjem, tekačem, športnikom in vsem, ki skrbijo za zdravo življenje ter radi spoznavajo svoj kraj ali kraj, kjer preživljajo dopust. Zaradi vsega naštetega trasi pravimo tudi pot zdravja.

Trasa vodi skozi stara mesta in naselja, pogosto ob morju, med vinogradi in nasadi oljk.

Speljana je skozi kratke urejene tunele, prečka doline in se vzpenja preko gričev. Pot zdravja in prijateljstva nas iz Strunjana vodi do meje s Hrvaško ali pa do meje z Italijo. Pot je zanimiva, raznovrstna in poučna ter primerna za vsakogar. Ob progi je več počivališč, kjer si boste lahko oddahnili in dobili zanimive dodatne informacije.

Povpraševanje
dimedia

© 2016 Sva prava pridržana. KNEZ