Kolesarski poti

Krajša etapa

Strunjan - Piran – Portorož - Strunjan
zahtevnost: lahka
dolžina: 15 km

Opis proge

Na progo se bomo podali iz domačije Knez, nadaljevali skozi center Strunjana, kjer bomo pri avtobusni postaji zavili proti avtokampu, nato pa mimo solin in turističnega naselja Salinera. Po približno kilometru in pol vzpona bomo zavili desno in se po strmi tlakovani cesti spustili do znamenitega sladkovodnega jezera v Fiesi, ki leži tik ob morju. Pot bomo ob obali nadaljevali proti Piranu, zapeljali skozi staro mestno jedro, ponovno zavili k morju in pot nadaljevali proti Portorožu. V mestu rož bomo pri avtobusni postaji zavili proti Avditoriju, po krajšem strmem vzponu pripeljali do osvetljenega predora in skozi njega v Strunjan.

Daljša etapa

Strunjan - Portorož – Lucija- Sečovlje - Koper – Izola - Strunjan
zahtevnost: srednje težka
dolžina: 49 km
čas vožnje: 2,30 ure
povprečna hitrost: 21 km/h

Opis proge

Na kolesa bomo sedli v Strunjanu, se po odseku kolesarske poti imenovane Pot zdravja in prijateljstva zapeljali mimo avtokampa in skozi osvetljeni predor proti Luciji. Tam se bomo na 6 kilometrski ravnini ravno prav ogreli. Iz Lucije nas do Sečoveljskih solin vodita kar dve poti; ena skozi lucijski avtokamp po rtu Seče, druga skozi Lucijo ob glavni cesti do mejnega prehoda s Hrvaško. V Sečovljah bomo zapeljali mimo portoroškega letališča in po glavni cesti pot nadaljevali skoraj do mejnega prehoda. Tik pred tem bomo zavili levo čez most in po dveh kilometrih ravnine prispeli v Dragonjo. Pred mejnim prehodom bomo zavili levo in po krajšem vzponu prikolesarili do kmečkega turizma MAHNIČ.

Pri tamkajšnji avtobusni postaji se bomo nekoliko spustili v dolino reke Dragonje in mimo deponije vožnjo nadaljevali 12 km po urejenem makadamu. Med potjo bomo na slemenih okoliških hribov od daleč uzrli tipične istrske vasi: Krkavče, Puče, Koštabona... (Za izkušene kolesarje so lahko vzponi v te vasi zelo zanimivi. Nadmorska višina sega od 280 do 400 m.) Po osmih kilometrih vožnje bomo prispeli do sotočja potoka Rokava in reke Dragonje. Na postanku se bomo osvežili in na izviru, ki je zelo dobro označen, dotočili zalogo naravne pitne vode. Po dolini bomo vožnjo nadaljevali mimo vasi Zupančiči, kjer se začne asfaltirana cesta in po pol drugem kilometru prispeli do lepo obnovljenega mlina. Od tod bomo po 5 km dolgem spustu, skozi vasi Babiči, Vanganel in Kampel pot nadaljevali proti Kopru, kjer se bomo ob morju in ob obalni cesti po Poti zdravja in prijateljstva pripeljali do Izole ter se v naselju Jagodje po lažjem vzponu in skozi krajši predor spustili do Strunjana.

 

Povpraševanje
dimedia

© 2016 Sva prava pridržana. KNEZ